undefined

Understanding the effects of chitosan, chia mucilage, levan based composite coatings on the shelf life of sweet cherry

Julkaisuvuosi

2023

Tekijät

Mujtaba, Muhammad; Ali, Qasid; Yilmaz, Bahar Akyuz; Seckin Kurubas, Mehmet; Ustun, Hayri; Erkan, Mustafa; Kaya, Murat; Cicek, Mehmet; Oner, Ebru Toksoy

Tiivistelmä

<p>Sweet cherry (Prunus avium L.) fruits are prone to quality and quantity loss in shelf-life conditions and cold storage due to their short post-harvest life. Until now efforts have been made to extend the shelf life of the sweet cherry. However, an efficient and commercially scalable process remains elusive. To contribute to this challenge, here in this study, biobased composite coatings consisting of chitosan, mucilage, and levan, were applied on sweet cherry fruits and tested for postharvest parameters in both market and cold storage conditions. Results demonstrated that the shelf life of sweet cherries can be extended until the 30<sup>th</sup> day while retaining important post-harvest properties like decreased weight loss, fungal deterioration, increased stem removal force, total flavonoid, L-ascorbic acid, and oxalic acid. Given the cost-effectiveness of the polymers used, the findings of this study indicate the feasibility of extending the shelf-life of sweet cherries on a larger scale.</p>
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Artikkeli

Emojulkaisun tyyppi

Lehti

Artikkelin tyyppi

Alkuperäisartikkeli

Yleisö

Tieteellinen

Vertaisarvioitu

Vertaisarvioitu

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisukanavan tiedot

Volyymi

416

Artikkelinumero

135816

Julkaisu­foorumi

56253

Julkaisufoorumitaso

2

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Kyllä

Julkaisukanavan avoin saatavuus

Osittain avoin julkaisukanava

Kustantajan version lisenssi

CC BY

Rinnakkaistallennettu

Ei

Muut tiedot

Tieteenalat

Kemia; Maatalouden bioteknologia

Avainsanat

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Kieli

englanti

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Kyllä

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

DOI

10.1016/j.foodchem.2023.135816

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Kyllä