Understanding the effects of chitosan, chia mucilage, levan based composite coatings on the shelf life of sweet cherry
Julkaisuvuosi
2023
Tekijät
Mujtaba, Muhammad; Ali, Qasid; Yilmaz, Bahar Akyuz; Seckin Kurubas, Mehmet; Ustun, Hayri; Erkan, Mustafa; Kaya, Murat; Cicek, Mehmet; Oner, Ebru Toksoy
Tiivistelmä
<p>Sweet cherry (Prunus avium L.) fruits are prone to quality and quantity loss in shelf-life conditions and cold storage due to their short post-harvest life. Until now efforts have been made to extend the shelf life of the sweet cherry. However, an efficient and commercially scalable process remains elusive. To contribute to this challenge, here in this study, biobased composite coatings consisting of chitosan, mucilage, and levan, were applied on sweet cherry fruits and tested for postharvest parameters in both market and cold storage conditions. Results demonstrated that the shelf life of sweet cherries can be extended until the 30<sup>th</sup> day while retaining important post-harvest properties like decreased weight loss, fungal deterioration, increased stem removal force, total flavonoid, L-ascorbic acid, and oxalic acid. Given the cost-effectiveness of the polymers used, the findings of this study indicate the feasibility of extending the shelf-life of sweet cherries on a larger scale.</p>
Näytä enemmänOrganisaatiot ja tekijät
Julkaisutyyppi
Julkaisumuoto
Artikkeli
Emojulkaisun tyyppi
Lehti
Artikkelin tyyppi
Alkuperäisartikkeli
Yleisö
TieteellinenVertaisarvioitu
VertaisarvioituOKM:n julkaisutyyppiluokitus
A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessäJulkaisukanavan tiedot
Lehti
Volyymi
416
Artikkelinumero
135816
ISSN
Julkaisufoorumi
Julkaisufoorumitaso
2
Avoin saatavuus
Avoin saatavuus kustantajan palvelussa
Kyllä
Julkaisukanavan avoin saatavuus
Osittain avoin julkaisukanava
Kustantajan version lisenssi
CC BY
Rinnakkaistallennettu
Ei
Muut tiedot
Tieteenalat
Kemia; Maatalouden bioteknologia
Avainsanat
[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]
Kieli
englanti
Kansainvälinen yhteisjulkaisu
Kyllä
Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa
Ei
DOI
10.1016/j.foodchem.2023.135816
Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen
Kyllä