undefined

Variability of carbohydrate composition and pasting properties of oat flakes and oat flours produced by industrial oat milling process – Comparison to non-heat-treated oat flours

Julkaisuvuosi

2023

Tekijät

Jokinen, Iina; Silventoinen-Veijalainen, Pia; Lille, Martina; Nordlund, Emilia; Holopainen-Mantila, Ulla

Tiivistelmä

This study characterised the starch and dietary fibre properties and their significance to the pasting characteristics of oat flakes and flours produced from 30 Finnish pure cultivar oats with or without the industrial scale milling process. Large variation in carbohydrate characteristics was observed, the insoluble dietary fibre content of flours was 2.4–5.7 % and soluble dietary fibre was 4.9–8.0 %. The oat milling process induced a significant amount of starch damage (p < 0.05), a fourfold increase from 1 % to 4 % in average was observed. The pasting properties of both flakes and flours were interlinked (p < 0.05) with the chemical composition of oats, i.e., high starch content of flours was connected to higher paste viscosity values. The milling process increased the peak, trough, setback, final and time to peak viscosities of oat flours. These results show the significance of oat milling process, including kilning, to the carbohydrate quality of oats.
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Nordlund Emilia Orcid -palvelun logo

Jokinen Iina Orcid -palvelun logo

Lille Martina Orcid -palvelun logo

Silventoinen-Veijalainen Pia Orcid -palvelun logo

Holopainen-Mantila Ulla Orcid -palvelun logo

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Artikkeli

Emojulkaisun tyyppi

Lehti

Artikkelin tyyppi

Alkuperäisartikkeli

Yleisö

Tieteellinen

Vertaisarvioitu

Vertaisarvioitu

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisukanavan tiedot

Volyymi

405

Numero

Part A

Artikkelinumero

134902

Julkaisu­foorumi

56253

Julkaisufoorumitaso

2

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Kyllä

Julkaisukanavan avoin saatavuus

Osittain avoin julkaisukanava

Kustantajan version lisenssi

CC BY

Rinnakkaistallennettu

Ei

Muut tiedot

Tieteenalat

Teknillinen kemia, kemian prosessitekniikka

Avainsanat

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Kieli

englanti

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Ei

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

DOI

10.1016/j.foodchem.2022.134902

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Kyllä