undefined

Functionality and economic feasibility of enzymatically hydrolyzed waste bread as a sugar replacer in wheat bread making

Julkaisuvuosi

2022

Tekijät

Rosa-Sibakov, Natalia; Sorsamäki, Lotta; Immonen, Mikko; Nihtilä, Hanna; Maina, Ndegwa H.; Siika-aho, Matti; Katina, Kati; Nordlund, Emilia

Tiivistelmä

Food-grade enzymes (α-amylase, amyloglucosidase, maltogenic amylase and protease) were investigated for recycling waste bread back to wheat bread-making process. Waste bread was efficiently hydrolysed into sugars (up to 93% glucose yield) and the best combination of enzymes was α-amylase (0.05 g/kg bread) and amyloglucosidase (2.5 g/kg bread). Selected enzyme hydrolysis processes were tested in wheat bread making as a (i) hydrolysed slurry, i.e. hydrolysed waste bread without solid/liquid separation and (ii) syrup, i.e. liquid supernatant after centrifugation of the hydrolysed waste bread. Both hydrolysed bread slurry and syrup were successfully utilized to replace sucrose (2 and 4%) during in bread making without affecting the bread quality when compared to the control bread. Techno-economic assessment revealed that this approach is 12% more economical than the current mean to dispose the bakery waste. This recycling concept showed both technical and economic potential for bakery industries to overcome their excess bread production.
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Helsingin yliopisto

Nihtilä Hanna

Katina Kati

Immonen Mikko

Maina Ndegwa

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Nordlund Emilia Orcid -palvelun logo

Sorsamäki Lotta Orcid -palvelun logo

Siika-aho Matti

Rosa-Sibakov Natalia

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Artikkeli

Emojulkaisun tyyppi

Lehti

Artikkelin tyyppi

Alkuperäisartikkeli

Yleisö

Tieteellinen

Vertaisarvioitu

Vertaisarvioitu

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisukanavan tiedot

Volyymi

46

Numero

3

Artikkelinumero

e16378

Julkaisu­foorumi

60442

Julkaisufoorumitaso

1

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Kyllä

Julkaisukanavan avoin saatavuus

Osittain avoin julkaisukanava

Kustantajan version lisenssi

CC BY

Rinnakkaistallennettu

Kyllä

Rinnakkaistallenteen lisenssi

CC BY

Muut tiedot

Tieteenalat

Biokemia, solu- ja molekyylibiologia; Muut maataloustieteet

Avainsanat

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Kustantajan kansainvälisyys

Kansainvälinen

Kieli

englanti

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Ei

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

DOI

10.1111/jfpp.16378

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Kyllä