undefined

Variation in the physical properties of oat groats, flakes and oat flake flour - Processability of thirty pure cultivar oat batches from Finland

Julkaisuvuosi

2022

Tekijät

Jokinen, Iina; Sammalisto, Saara; Silventoinen-Veijalainen, P.; Sontag-Strohm, Tuula; Nordlund, Emilia; Holopainen-Mantila, Ulla

Tiivistelmä

The aim of this study was to understand the processability of thirty pure cultivar oat batches and how the physical properties of oat groats and flakes affect the characteristics of oat flake flour. This was conducted by investigating the relationship between the chemical composition of oats and the physical characteristics of oat groats, flakes and flours produced by industrial scale milling process. It was clearly shown that the oat batches behaved differently in the milling process and that the physical characteristics of oat groats, flakes and flours were interrelated. For example, separation of bran and endosperm particles of oat flours by dry fractionation was connected to the chemical composition as well as particle size distribution of the flours. Furthermore, it was shown that flowability properties of oat flours affect the bran-endosperm separation of oat flour by dry fractionation. This study demonstrated the role of the oat raw material in the milling process as well as the relationship between the different mill products, which deepens the understanding of oat milling process and is important when aiming at producing oat products with high quality.
Näytä enemmän

Organisaatiot ja tekijät

Helsingin yliopisto

Jokinen Iina

Sammalisto Saara

Sontag-Strohm Tuula

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Nordlund Emilia Orcid -palvelun logo

Jokinen Iina Orcid -palvelun logo

Silventoinen-Veijalainen Pia Orcid -palvelun logo

Holopainen-Mantila Ulla Orcid -palvelun logo

Julkaisutyyppi

Julkaisumuoto

Artikkeli

Emojulkaisun tyyppi

Lehti

Artikkelin tyyppi

Alkuperäisartikkeli

Yleisö

Tieteellinen

Vertaisarvioitu

Vertaisarvioitu

OKM:n julkaisutyyppiluokitus

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisukanavan tiedot

Volyymi

163

Artikkelinumero

113595

Julkaisu­foorumi

62813

Julkaisufoorumitaso

1

Avoin saatavuus

Avoin saatavuus kustantajan palvelussa

Kyllä

Julkaisukanavan avoin saatavuus

Kokonaan avoin julkaisukanava

Kustantajan version lisenssi

CC BY

Rinnakkaistallennettu

Kyllä

Rinnakkaistallenteen lisenssi

CC BY

Muut tiedot

Tieteenalat

Muut maataloustieteet; Ympäristön bioteknologia

Avainsanat

[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object]

Kustantajan kansainvälisyys

Kansainvälinen

Kieli

englanti

Kansainvälinen yhteisjulkaisu

Ei

Yhteisjulkaisu yrityksen kanssa

Ei

DOI

10.1016/j.lwt.2022.113595

Julkaisu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruuseen

Kyllä